Yuhhu................ anda di mana? saya di sini...... tiap-tiap hari makan nasi ajer... badan pun dah makin tembam sejak cuti sekolah ni... Nak buat macam mana, emak masak la katakan. Tapi hari ni, saya nak kongsikan resepi yang mudah sangat, resepi kue teow hong kong.. tak yah susah-susah pergi jauh2 untuk makan kue teow ni, kat sini pun boleh dapat.. siap boleh masakkan sekali yer.. resepi ni pun boleh kita ote nak pedas kan sikit ke tak nak pedas ke, boley jer... ikut suka la.. macam saya, lebih sukakan yang lebih pedas, saya taruk banyak cili sikit. kalau yang ada anak kecil tu, boley la kurangan tahap kepedasannya.
Mulut rasa nak makan kue teow, sampai aje kat kedai terus je grab babahn-bahan yang diperlukan untuk memasak menu ni. Tetapi, bila dah masuk kedai, banyak la pulak iklannya, termasuk la beli bahan untuk buat kek tiramisu.. adik saya yang nak makan sangat, buatkan la jugak.. kesian... karang kempunan pulaknyer.. dah berminggu dah mintaknya... dah siap pun, ada dalam peti ais tu.. resepinya sama la macam yang saya pernah postkan hari tu..
BAHAN-BAHAN
1 Paket kue teow ( basuh bersih )
2 biji telur
3 ketul dada ayam yang diotong kecil
10 ekor udangyang dibuang kepala
3 ekor sotong yang dipotong bulat
1 batang lobak merah dipotong panjang
1 tangkai sawi yang dipotong kecil
1 sudu lada sulah yang telah ditumbuk halus
1 sudu tepung jagung yang dibancuh dengan sedikit air
5 biji lada kecil
2 Mangkuk kecil air kosong
4 ulas bawang putih yang dibuang kulitnya
Garam dan gula secukup rasa
CARA NAK BUAT
- Pecahkan telur dalam bekas besar dan masukkan kue teow
- Masukkan sedikit garam dan gula, gaulkan semua sekali
- Panaskan kuali dan tuangkan sedikit minyak
- Ambil segenggam kue teow tadi dan masukkan ke dalam kuali panas sambil menekan kue teow tadi menjadi sedikit leper
- Selesai menggoreng kue teow tadi, terus letakkan ke dalam pinggan
- Ulangi langkah ini, sehingga habis...
- Panaskan periuk saiz sederhana
- Masukkan minyak masak
- Tumis bawang putih sehingga naik bau ( awas, bawang putih cepat hangus! )
- Masukkan isi ayam, goreng 3 suku masak
- Masukkan udang dan sotong
- Masukkan lobak merah
- Masukkan air dan biarkan mereneh seketika
- Masukkan sawi, lada sulah dan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air ke dalam periuk tadi
- Perasakan dengan garam dan gula ikut selera
- Done!
- Tuangkan kuah yang telah siap ini, keatas kue teow yang telah siap digoreng tadi
- sedia dimakan...........
0 comments:
Post a Comment