Hari ni hari Sabtu....so, nak wat apa erk breakfast..? hurmmm.... tengok kat tempat sejuk beku ada ayam, udang dan sotong. Pastu aku tengok kat dalam gobok ada lak bihun...sayur-sayuran juga ada banyak dalam peti ais..mmm....ting! ha, boleh buat mi ladna la hari ni..Buat banyak sket boleh makan sampai malam..takyah masak dah malam karang, punyalah pemalas aku kan...huhuhu...Sebenarnya mi ladna ni makan ngan mi kuning yang digoreng dengan sedikit minyak dan kicap, tapi yang ada dalam gobok aku tu bihun.. belasah je la...janji sedap.. sedap? test la dulu...
Ok, ini resepinya...
MI LADNA UMI
1 bungkus bihun
semangkuk sotong yang telah dipotong bulat
semangkuk udang yang telah dibersihkan
semangkuk ayam yang telah dipotong kecil
5 ulas bawang putih
sesudu besar lada putih
1/2 batang lobak merah
200g kobis bunga
1 biji tomato merah
3 sudu tepung jagung
10 biji cili kecil
Garam, perasa, gula
CARANYA
Rebus bihun sampai lembut dan toskan, asingkan bekas lain
Tumbuk bawang putih dengan lada putih sampai hancur
tumiskan bahan tumbuk tadi sampai wangi
masukkan ayam, masak sampai suku masak
masukkan air dalam sebotol kecil
masukkan sayur-sayuran
masukkan udang dan sotong
bancuh tepung jagung dalam mangkuk berasinga dan tuang ke dalam periuk
tunggu sampai mendidih
masukkan garam, perasa dan gula
siap untuk dihidangkan bersama bihun atau mi kuning
0 comments:
Post a Comment