aku suka makan baklava ni, sedap sesangat.......... aku amik resepi ni dari satu laman web iaitu
korang boleh cuba buat, sebab sangat la senangnyer.. cuma perlu ready bahan-bahannya sahaja...
Cuba la.. tak rugi kawan kawan.. kat bawah ni ada aku attachkan resepinya..
Baklava Rolls
1 cawan walnut tanah halus (blend)
1/4 cawan serbuk roti
2 sudu besar gula pasir
1/4 sudu serbuk kayu manis
1/4 sudu teh serbuk cengkih
12 kepingan doh phyllo; dilembutkan
1/2 batang mentega tanpa garam - cair
Sirap
1 cawan gula pasir
1/2 cawan air
1/4 cawan sirap jagung
2 biji buah pelaga
1 kayu manis
1/2 limau
Cara nak buat ni
Panaskan oven pada 325 °.
Campurkan walnut, serbuk roti , gula, kayu manis dan cengkih dalam mangkuk adunan dan kacau sekata .
Lapisan 1: letakkan sehelai phyllo pada papan pemotong yang besar dan berus dengan mentega cair.
Lapisan 2 : lagi lembaran phyllo di atas dan berus kunci kedua dengan mentega cair.
Dalam garis lurus, taburkan 1/6 walnut campuran selari dan 2 inci dari bahagian bawah phyllo.
Buat sehelai demi sehelai sampai semua cara akhir.
Perlahan-lahan merenyukkan kedua-dua hujung ke pusat roll, kurangkan kira-kira 1 inci dari kedua-dua hujung dan tempat dalam pinggan 9X6 inci.
Berus atas dengan mentega.
Ulangi dengan phyllo baki mewujudkan 6 gulung. Berus semua gulung sekali lagi dengan mentega.
Bakar selama 40-45 minit atau sehingga perang keemasan.
Sementara itu sediakan sirap. Campurkan semua bahan-bahan untuk sirap dalam periuk sos dengan api yang tinggi. Kacau dan sehingga mendidih. Biarkan mendidih selama 4 minit. Angkat dari haba dan biarkan rehat.
Angkat gulungan dari ketuhar dan potong setiap kepada 3 keping.
Jiruskan sirap atas gulung dan biarkan berendam selama sekurang-kurangnya 30 minit pada suhu bilik.
Perlahan-lahan angkt baklava dari piring dan susunkan pada pinggan hidangan besar.
0 comments:
Post a Comment